Bestuurdersaansprakelijkheid, de vrees van elke ondernemer?
Als bestuurder van een onderneming of organisatie draag je een grote verantwoorde-lijkheid. Je bent immers verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de organisatie en de beslissingen die genomen worden. Maar wat als er iets misgaat? Wie is er dan ver-antwoordelijk? En wat zijn de gevolgen?

Wat betekent het juist?
Bestuurdersaansprakelijkheid is het juridische begrip dat aangeeft dat bestuurders persoonlijk aansprakelijk gesteld kunnen worden voor fouten die zij maken in de uitoefening van hun functie. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de organisatie failliet gaat, er sprake is van fraude of wanbeleid, of als er schuldeisers zijn die niet betaald kunnen worden.
Welke vormen zijn er?
Er zijn verschillende vormen van bestuurdersaansprakelijkheid, zijnde:
· Interne aansprakelijkheid
Hier wordt de bestuurder aansprakelijk gesteld door de organisatie zelf. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de bestuurder zijn taken niet goed uitvoert of als hij zich niet aan de regels houdt.
· Externe aansprakelijkheid
In dit geval wordt een bestuurder aansprakelijk gesteld door derden, zoals schuldeisers of werknemers.
Aandachtspunten om aansprakelijkheid te vermijden
Het is belangrijk om als bestuurder op de hoogte te zijn van de aansprakelijkheidsrisico’s. Bovendien is het aangeraden om als bestuurder maatregelen te nemen die deze risico's beperken.
Er zijn een aantal zaken waaraan een bestuurder extra aandacht moet besteden.
Ten eerste is dit de financiële situatie van de organisatie. Er moet zekerheid zijn dat er voldoende financiële reserves zijn en dat de uitgaven zorgvuldig gebeuren.
Daarnaast is het belangrijk om de regels en wetten goed na te leven en om te zorgen voor een goede interne controle.
Bestuurdersaansprakelijkheidverzekering, een must?
Absoluut! Bestuurders werken immers met grote sommen geld en hebben heel wat verantwoordelijkheid. Daarom is het niet onverstandig om je als bestuurder te laten verzekeren. Bij eventuele geschillen, dekt deze verzekering de kosten van eventuele schadeclaims en juridische kosten.
De rol van de advocaat
Een advocaat kan hierbij helpen, door advies te verlenen over de risico's van bestuurdersaansprakelijkheid en de risicobeperkende maatregelen te overlopen.
Mocht het toch ooit mislopen, dan kan hij/zij een bestuurder ook bijstaan wanneer er sprake is van een claim of procedure.