De SURB, een bijzondere rechtbank

De strafuitvoeringsrechtbank (SURB) is vrij bijzonder. Maar waarom? En wat doet deze rechtbank? In dit artikel kom je het allemaal te weten.

De SURB, een bijzondere rechtbank

Wat is de strafuitvoeringsrechtbank?

De strafuitvoeringsrechtbank is een Belgische rechtbank die zich bezighoudt met de uitvoering van straffen en maatregelen die zijn opgelegd door de strafrechter. Ze is bevoegd om te beslissen over o.a.:

·       de voorwaardelijke invrijheidstelling;

·       de enkelband;

·       de penitentiaire verloven, en;

·       de internering van personen die lijden aan een geestesziekte en die een gevaar vormen voor de maatschappij.

Samenstelling

In de strafuitvoeringsrechtbank zetelen een voorzitter, twee rechters en twee deskundigen. De voorzitter is een magistraat die wordt benoemd door de minister van Justitie. De rechters zetelen in de rechtbank van eerste aanleg en worden aangewezen door de voorzitter ervan. De deskundigen zijn artsen en psychologen die eveneens door de minister van Justitie aangesteld worden.

Doel

Ook een veroordeelde geniet een zekere bescherming. Dat is wat de SURB doet. Tegelijkertijd waarborgt ze de veiligheid van de maatschappij.

Zijn de uitspraken vatbaar voor beroep?

Ja, de beslissingen van de strafuitvoeringsrechtbank zijn zoals bij elke andere rechtbank bindend. Ze kunnen echter wel worden aangevochten. Hiervoor moet de veroordeelde zich wenden tot het Hof van Cassatie.